Het overlevingsmechanisme van jouw kind en de rol van de nervus vagus

|

guidodresme

Ken je dat? Soms merk je dat je kind snel boos, verdrietig of erg bezorgd kan zijn, zich terugtrekt of zelfs in paniek raakt. Dit kunnen signalen zijn dat het zenuwstelsel van je kind uit balans is en wat extra aandacht nodig heeft. De ‘nervus vagus’, een belangrijke zenuw in ons lichaam, speelt hierbij een grote rol. Deze zenuw helpt onder andere om aan de hersenen door te geven of er gevaar is of juist veiligheid.

Verdrietig kind - abstract kunstwerk voor artikel over de nervus vagus,  Anthus Begeleiding.

In het drukke leven van jou en je kind zijn er allerlei momenten waarop dit speelt. Denk aan schooldagen met grote klassen, pauzes en sociale activiteiten. Ook thuis zijn er uitdagingen: zelfs in een normaal gezinsleven kan je kind zich soms onveilig voelen.

Nervus vagus

Wanneer kinderen hun ‘nervus vagus’ niet goed kunnen reguleren, zie je dat terug in bepaald gedrag. Bijvoorbeeld onrustig zijn, boosheid, veel piekeren, gefrustreerd zijn en moeite hebben om zich te concentreren. Dit gebeurt als het ene deel van de zenuw te actief is. Aan de andere kant kan het ook voorkomen dat kinderen juist teruggetrokken zijn, dingen uitstellen, langzaam reageren, het lastig vinden om contact te maken of om aangeraakt te worden. Dit heeft te maken met een ander deel van de ‘nervus vagus’ dat dan juist te veel invloed heeft.

Regulatie

Om ervoor te zorgen dat je kindje zich veilig voelt en zijn of haar emoties kan reguleren, richt het zenuwstelsel zich op een paar belangrijke dingen:

  1. De situatie begrijpen – Het zenuwstelsel wil weten wie, wat, waar, wanneer en waarom. Dit helpt je kind om de omgeving beter te begrijpen.
  2. Keuzes hebben – Heeft je kind de vrijheid om zelf te bepalen hoe het zich voelt? Of voelt het zich beperkt in zijn of haar keuzes?
  3. Verbinding maken – Kan je kind op een veilige manier contact maken met anderen? Dit kan helpen om emoties samen te reguleren.

Als een van deze dingen ontbreekt, kan je kind zich ongemakkelijk voelen en schakelt het zenuwstelsel over naar een beschermende stand. Dit gebeurt omdat ons zenuwstelsel twee belangrijke signalen heeft: de drang om bij anderen te zijn en de behoefte om te overleven. Het gaat om samenwerken én om conflicten. Letterlijk innerlijke tweestrijd dus!

Zoals je hebt kunnen lezen, speelt de ‘nervus vagus’ een grote rol, zowel bij volwassenen als bij kinderen. Het begrijpen van deze zenuw en hoe deze invloed heeft op het gedrag van je kind kan je helpen om beter met de emoties en reacties van je kind om te gaan.

Ik schreef ook een bericht met oefeningen die je kunt doen, samen met je kind, als het wat hulp nodig heeft bij tot zichzelf komen en reguleren.