De rol van de vagus-zenuw in de polyvagaaltheorie

|

guidodresme

Je bent hier waarschijnlijk terecht gekomen omdat je naar meer informatie hebt gezocht over de rol van de vagus-zenuw in de polyvagaaltheorie. In dit artikel zal ik dieper ingaan op dit onderwerp en hoop ik je vragen te kunnen beantwoorden.

Wat is de polyvagaaltheorie?

Voordat we het hebben over de vagus-zenuw en zijn rol in de polyvagaaltheorie, moeten we eerst bespreken wat de polyvagaaltheorie precies inhoudt. De theorie is ontwikkeld door professor Stephen Porges en beschrijft hoe ons autonome zenuwstelsel werkt bij onze sociale betrokkenheid en verbondenheid met anderen. Het autonome zenuwstelsel bestaat uit twee delen: het sympathische zenuwstelsel en het parasympathische zenuwstel.

Volgens de polyvagaaltheorie heeft ons autonome zenuwstelsel drie verschillende staten. Wanneer we ons bedreigd voelen, activeert ons lichaam eerst het “vecht- of vluchtmechanisme” (sympathische zenuwstelsel). Als de situatie niet kan worden beëindigd door middel van vechten of vluchten, schakelt ons lichaam over naar wat wordt genoemd de “bevriesrespons”. Dit wordt geregeld door de dorsale motorische tak van de nervus vagus (vagus-zenuw).

Als een we ons veilig voelen en met andere verbonden zijn (co-regulatie), dan wordt het sociale zenuwstelsel geactiveerd. Dit wordt geregeld door de ventrale tak van de nervus vagus (vagus-zenuw).

De rol van de vagus-zenuw

De vagus-zenuw is dus erg belangrijk als het gaat om ons vermogen om te reageren op stress en angst en om ons veilig te voelen. Wanneer we gestrest of bang zijn, neemt de activiteit in de dorsale tak van de nervus vagus toe. Dit zorgt voor een verlaging van onze hartslag en lichaamstemperatuur en helpt ons om te ontspannen en te kalmeren.

Tegelijkertijd kan de ventrale tak van de nervus vagus geactiveerd worden wanneer we ons in een sociaal veilige omgeving bevinden. Dit verlaagt niet alleen onze hartslag en bloeddruk maar helpt ook bij het reguleren van onze emoties.

Conclusie

Door middel van de polyvagaaltheorie kunnen we beter begrijpen hoe ons autonome zenuwstelsel werkt bij sociale betrokkenheid en verbondenheid met anderen en hoe de vagus-zenuw dit aanstuurt. Het begrijpen van deze processen kan ons helpen om stress en angst te hanteren en ons sociaal gedrag te verbeteren.

Bedankt voor het lezen! Hopelijk heb je meer inzicht gekregen in de rol van de vagus-zenuw in de polyvagaaltheorie. Als je nog vragen hebt, stuur gerust een berichtje via het contactformulier.

Plaats een reactie