Is dit herkenbaar?

  • Ik voel me soms angstig of paniekerig, ogenschijnlijk zonder aanleiding.
  • Ik kan soms niet ophouden met maar door te gaan en mis daardoor balans tussen bijvoorbeeld werk en privé.
  • Hoe kan ik mijzelf beter in acht nemen, en gaan staan voor wat voor mij belangrijk is?
  • Ik zou graag bewuster willen worden van wat er allemaal in mij omgaat, hoe pak ik dat aan?
  • Ik vind het soms moeilijk om contact te maken met mijn omgeving, terwijl ik dat wel wil.

Het Safe en Sound Protocol (SSP) kan je helpen!

Zijn dit thema’s die je herkent? Wellicht past een begeleidingstraject met het Safe en Sound Protocol bij Anthus dan heel goed bij jou. Laten we eens kennismaken! Dit begeleidingstraject is voor iedereen die wil leren eigen veiligheid te herkennen en van daaruit positieve kracht weer te voelen. Ook leer je hoe je je eigen autonome zenuwstelsel weer kunt kalmeren en reguleren.
Het Safe en Sound Protocol is erg geschikt voor beroepsgroepen waarbij er veel gevraagd wordt van je vermogen om veiligheid te bieden, of zelf te ervaren, bijvoorbeeld in het onderwijs of in de zorg.

Wat is het Safe en Sound Protocol?

Het Safe en Sound Protocol (SSP) is een wetenschappelijk onderbouwde interventie die gebruikt wordt om de reacties van het autonome zenuwstelsel te reguleren. Het protocol werd ontwikkeld door dr. Stephen Porges in zijn langdurige onderzoek naar hoe signalen van veiligheid worden verwerkt in het menselijke brein. Het volgen van het SSP heeft voordelen aangetoond voor personen met trauma, angst, sensorische verwerkingsproblematiek en meer.

Bij Anthus Begeleiding kun je de polyvagaaltheorie leren kennen en ervaren. Het wordt een hulpmiddel om klachten zoals spanning, stress, overprikkeling, overgevoeligheid en angst te verminderen.

Hoe werkt het Safe en Sound Protocol?

Het Safe en Sound (SSP) protocol is een niet – invasieve, praktische toepassing van de polyvagaaltheorie en werkt als een akoestische stimulator van de nervus vagus. Het SSP helpt door het zenuwstelsel beter af te stemmen, het (weer) mogelijk maken van veilige verbinding met jezelf en je omgeving en door je veerkracht te vergroten.

Het traject

Na een kennismaking en een intake gesprek luister je naar speciaal gefilterde muziek via een koptelefoon. In het totaal gaat het om 5 uur muziek. In overleg bepalen we de duur van 1 sessie; het luisteren naar de muziek zal echter niet langer dan 1 uur per keer duren. Tijdens het luisteren is het belangrijk dat je in een voor jou veilige omgeving bent en dat je de mogelijkheid hebt om te co-reguleren met iemand die goed in zijn vel zit. Daarom zal ik nagenoeg altijd aanwezig zijn als je de muziek luistert, persoonlijk of op afstand.

Begeleiding bij het volgen van de SSP kan behalve de muziek & gesprekken ook bestaan uit systemische oefeningen, mindfulness & meditatie en simpele tekenopdrachten.

Als je het gevoel hebt dat de SSP je kan helpen, wil je meer informatie of wat vragen? Neem gerust contact met me op!

Veel gestelde vragen

Kan je de SSP ook toepassen bij kinderen en of tieners?
Dat kan zeker! Kinderen zijn bij uitstek geschikt om de SSP bij te doen en ze te helpen met het opnieuw afstellen van hun zenuwstelsel. Wel is het belangrijk dat tenminste 1 ouder of verzorger het traject ook gevolgd heeft. Ik doe het op deze manier omdat het van belang is dat er in de directe omgeving van het kind een mogelijkheid tot veilige co-regulatie is. Het tarief wordt dan ook anders, vraag me er gerust naar!

Ik volg al ergens structureel therapie of coaching, kan ik dan de SSP ook volgen?
Dat hangt af van een aantal randvoorwaarden; belangrijkste is dat je dit in overleg doet met je therapeut / coach, en dat het mogelijk is voor mij om contact te leggen met je therapeut / coach. Neem gerust contact op als je dit wilt overleggen.

Wordt dit traject vergoed door mijn zorgverzekering?
Helaas is dat op dit moment niet het geval. Ondersteuning in de kosten kan wel komen van je werkgever; uit budget voor bijvoorbeeld je eigen ontwikkeling, of om verzuim of uitval te voorkomen.

Goed om te weten

Locatie: in overleg
Duur: Afhankelijk van hoe je traject verloopt, kun je de SSP in ongeveer 1 a 2 weken afronden. Na ongeveer 6 weken zien we elkaar nogmaals, om te zien hoe het nu gaat.
Kosten: 499,- p.p.
Inclusief: 1 jaar toegang tot de Unyte ILS app met daarin de SSP Core (5 uur muziek – eenmalig te beluisteren onder begeleiding) SSP Balance (5 uur muziek – vrij te luisteren om de SSP na je traject nog verder te integreren.


Ervaring met de SSP

Bij Guido heb ik meer mogen ontdekken over de polyvagaaltheorie en van een theorie is dit naar een voelen in de praktijk gegaan. Guido heeft mij hierin prettig begeleidt. Het visueel maken werkte voor mij heel krachtig. Het volgen van het safe and sound protocol voelde veilig en aangenaam. Het heeft geholpen met van alles in beweging te zetten, een positieve flow. Guido, dankjewel hiervoor.

Bianca – Volinte

Guido heeft mij begeleid aan de hand van de polyvagaaltheorie. Met de muziek en opstellingen zijn we hier praktisch mee aan de gang gegaan. Daardoor ben ik beter gaan voelen in welke staat ik zat. Niet onbelangrijk ook hoe ik hieruit kan stappen, naar een gezondere en relaxte manier van werken. Uitdagend, gezien ik een groot deel van mijn leven vanuit stress heb gefunctioneerd. De inzichten verkregen dankzij Guido hebben me weer een stap verder gebracht. Guido, dank je voor je oprechte aandacht, ik heb de sessies als zeer prettig ervaren. 

Joost